O speciálech - kuchařské rady
* takové naše pravidelné setkání pro příznivce dobrého jídla, dobrého pití a dobré společnosti
Možná že to někdy udělám, možná že ne. Nevím. Přijde mi, že kuchařek jsou tisíce, receptů milióny a jakékoli mé ambice v tomto ohledu by stejně upadly v zapomnění. Přesto však tento článek čtete. To je proto, že jsem se rozhodl, že se přece o část svého kuchařského umění podělím - o tu, která je dle mého názoru mnohem důležitější než znalost receptů jako takových.
Před časem jsem četl zpověď člověka, který byl od narození hluchý. V dospělosti se díky unikátní operaci podařilo mu sluch zprovoznit a on s hrůzou zjistil, že prdění je slyšet. Ta myšlenka je překvapivě hluboká, protože názorně ukazuje, jak může být člověk slepý k věcem, které si neuvědomuje, nebo k věcem, o kterých neví. Je to o to horší, že takové věci se špatně vysvětlují. Jak říct někomu, že by se měl častěji koupat, protože smrdí? Jak říct někomu, že mu smrdí z pusy a že by s tím měl něco udělat? Jak někomu říct, že mu záchod i chodba smrdí jak žumpa, protože dotyčný ztratil čich a tak přestal splachovat po malé potřebě, aby šetřil vodou? No? Ve většině případů asi nijak. Raději to nějak taktně přejde a napříště se dotyčnému pokusí vyhnout, pořád lepší než riskovat konfrontaci. Jednou jsem jednoho z návštěvníků speciálu zkusil upozornit, že to, jak veřejně komanduje svoji přítelkyni přesahuje hranice toho, co nám ostatním přijde přijatelné. Myslíte, že mi poděkoval, že to netušil? Ne, dostal jsem vynadáno, že se jim pletu do vztahu, který jim oběma skvěle vyhovuje. S jídlem to přitom v mnoha ohledech funguje podobně.
Chtěli jste mé kuchařské rady. Tak tady jsou. Pokud chcete vařit pro ostatní lidi tak, aby jídlo představovalo skutečný požitek, tak jim zkuste věřit, stejně tak, jako byste měli věřit člověku se štětkou v ruce, který vám říká, že ta lavička je čerstvě natřená.
1) Servírujte nádobí skutečně čisté, nikoli čisté podle vás. Zvláště, pokud máte problémy se zrakem, zkontrolujte nádobí s brýlemi, případně hmatem. Nevěřili byste, kolikrát mi veškerou chuť k jídlu vzaly zbytky jídla na talíři nebo na příboru, zbytky dost malé na to, aby je dotyčná osoba při mytí přehlédla, ale dost velké na to, abych je já viděl.
2) Ujistěte se, že všechny potraviny jsou skutečně čerstvé. Sice chápu, že potraviny mohou v nějaký okamžik začít plesnivět nebo hnít a že to nemusíte zaregistrovat okamžitě, ale nabídnout někomu k čaji citrón, na kterém zraje zelenobílá plíseň, to není zrovna ideální. To samé na sýrovém talíři. Jsou sýry, které mají mít zelenobílou plíseň. Eidam to ale rozhodně není. Zažil jsem oboje. A na žádném z těch míst už jsem nikdy nic nekonzumoval. Můžou pak nastat takové trapné situace, kdy někomu nabízíte něco k jídlu, on vám ostentativně tvrdí, že to je dobré, že hlad nemá a pak mu začne kručet v břiše.
3) Nesnažte se recepty ošidit. Samozřejmě, peníze jsou alfa omega většiny problémů a nikdo jich nemá tolik, kolik by jich chtěl a potřeboval. Neříkám, že si máte vzít půjčku, abyste uvařili večeři. Pokud máte napnutý rozpočet, raději zvolte recept levnější, ale sám o sobě vyvážený a fungující. Rozhodně nenastavujte konkrétní recept levnějšími surovinami. Vstávaly mi vlasy hrůzou na hlavě, když se jednou někdo oblizoval po mých hovězích válečcích ve slanině a říkal, že by je rád komusi uvařil. Na přání jsem tedy přesně popsal recept a dotyčný zkonstatoval, že je to sice fajn, ale že hovězí svíčková je příliš drahá, tak to udělá z normálního kusu hovězího. Už si ani nepamatuju, jestli kozí sýr chtěl nahrazovat eidamem nebo ne a je to vlastně jedno. Ale co si pamatuju je, že jsem mu sarkastickým tónem řekl, ať to tak klidně udělá, ale že pak má zakázáno tvrdit, že recept má odemne, protože se to nebude dát pořádně jíst a já budu vypadat jako debil.
4) Raději nevaře věci, které sami nemůžete jíst (nebo aspoň ochutnat), a pokud se přecejen rozhodnete je vařit, tak si vše kontrolujte mnohem pečlivěji. Samozřejmě, profesionální kuchař si vybírat nemůže a mně se to snadno mluví, když jediná potravina, kterou jíst nemůžu, jsou salámy ze supermarketů. Přesto si myslím, že je mnohem bezpečnější, když můžete jídlo, které připravujete, také ochutnat a neriskovat, že v průběhu vaření došlo k nějaké zradě. Pokud si totiž cukrovkář při pečení buchty splete cukr se solí, tak to zjistí až host při prvním kousnutí. A pořád to nebude tak strašné jako snaha vymyslet, jak s co nejmenšími ztrátami na životech zareagovat na natěšený dotaz "tak co, jak ti chutná?" (viz úvod).
Mějte tyto rady na paměti a lidé nebudou muset hledat výmluvy, proč k vám nemohou dorazit na jídlo.
Jan Kratochvíl
otevřený dopis p. Bradymu
Vážený pane Brady. Ačkoli to, že jste přežil druhou světovou válku bylo z velké části asi spíše dílem náhod, vše další, co následovalo, byla vaše osobní rozhodnutí.
Jan Kratochvíl
Poslední láhev Aquily
Právě piji svoji poslední láhev pramenité vody Aquila aqualinea a jdu se s vámi poděli o důvod, který mne přesvědčil tuto značku již do budoucna nekupovat.
Jan Kratochvíl
Jak správně vybrat modelovou velikost
Zjistil jsem, že se v mém okolí nachází větší počet lidí, kteří by si někdy v budoucnu rádi pořídili vláčky, avšak ve volbě modelové velikosti (H0, TT, N a další...) nemají úplně jasno.
Jan Kratochvíl
Prožer co se dá!
Kyperská krize znovu ukazuje na fatální problém naší společnosti: nerespektování soukromého majetku. Neustále se odehrávají státem posvěcené a organizované krádeže největšího kalibru - někdo má něco co chci, tak mu to prostě seberu.
Jan Kratochvíl
Co mají falšované potraviny, rozbité náklaďáky a korupce společné?
Po hovězím masem pančovaném koninou (která narozdíl od metanolu alespoň není životu nebezpečná) se objevuje nový skandál - jídlo, které mělo být arabsky "košer", obsahovalo vepřové. Je sice možné, že se jednalo o snahu fanatického křesťana zajistit, že se co nejvíce muslimů nedostane do jejich nebe, i když to by asi zase naráželo na fakt, že podle křesťanů je jen jejich nebe a jejich peklo, a tudíž každý muslim jde do jejich pekla tak jako tak - neboť nejde do křestanského nebe. Jako mnohem pravděpodobnější se tedy jeví stmelující faktor všech věcí v nadpise citovaných, tedy snaha ušetřit za každou cenu. Za cenu podvodu, ohrožení života, ohrožení zdraví, nebo dokonce i věčného zatracení.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média
Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...
Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec
V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert
Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 20
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2107x